úterý 5. ledna 2016

Buď vůle tvá (novoroční kázání)

První čtení
Izajáš 66:13  Jako když někoho utěšuje matka, tak vás budu těšit.



Druhé čtení
Matouš 7:21  Ne každý, kdo mi říká `Pane, Pane´, vejde do království nebeského; ale ten, kdo činí vůli mého Otce v nebesích.




Kázání
Milí přátelé, začíná občanský rok, v kázáních se vrátíme znovu k modlitbě Otče náš. Příhodně vychází na dnešní den závěr první části modlitby - totiž prosba: buď vůle tvá.

Vždyť se máme přimlouvat za tento svět. - buď vůle tvá - staň se vůle tvá.
V katechismu čteme: Prosbou o naplnění Boží vůle vrcholí první část modlitby Páně. Křesťané odmítají představu Boží vůle jako osudového určení nebo nezvratného zákona, ale chápou ji jako tvořivou moc, která přemáhá každé zlo a lidské ponížení. Boží vůli nepoznáváme v tom, co se děje kolem nás, ale v tom, oč usiloval JK. Boží vůle není nevyzpytatelná. Bůh chce, aby ho všichni lidé poznali a byli zachráněni ze zajetí hříchu a smrti. Křesťan se k této zachraňující Boží vůli v modlitbě Páně přiznává, když prosí, aby se naplnila ve všech oblastech života - na nebi i na zemi - a odmítá současně vše, co se Pánu Bohu nelíbí.


Druhý  katechismus nás vede k písním. Jednak k písni De profundis (Žalmy 130:1 Z hlubin bezedných tě volám, Hospodine, z hlubokosti, z nitra) od Miloše Rejchrta. Bloudím temnou mlhou, nevidím co je pravda, co je klam. Řekni slovo Pane, ať pomine tahle šedá tma, uzdravena bude duše má. Přízraky mi šeptají otázku: k čemu věrnost, nač pohrdat zradou - řekni slovo Pane, uzdravena bude duše má.
Druhá píseň je Přímluva (21s) - také od Miloše Rejchrta. Buď vůle tvá, kde chudé trápí nouze, hlad, kde jiní mají všeho dost. Kde vládne mír a lhostejnost.
Buď vůle tvá, kde lidé v koutku potají pravdu si jen šeptají, kde vládne strach a obavy. Kde ztichl jásot, kde zdá se, že vše marné je. Buď vůle tvá, kde lidé kladou na oltář svou vlastní - lidskou tvář. Buď vůle tvá, kde je člověk rád otrokem, kde se bojí stát svobodným...

Podobně jako prosba posvěcování Jména a příchod Božího království - i v prosbě o stávání se Boží vůle - jde o to, abychom se aktivně do tohoto Božího dění zapojili. Podle Ježíšových slov - nejprve hledejte BK a to ostatní vám bude přidáno. Tak máme aktivně Boží vůli v našem životě vyhledávat.

Jak se děje Boží vůle v bibli?
Děje se ve zvláštním pohybu. Děje se navzdory. Navzdory otroctví - to když Bůh zjevil své Jméno jako ten, kdo vyvede Izrael z otroctví.
Děje se navzdory povrchnosti - třeba tam, kde se Abraham zvedne a jde, aby následoval, aby hledal Boha pravdivěji, než jeho otcové.
Boží vůle se děje navzdory bezpráví a zoufalství. Bůh posílá proroky, aby zvěstovali slovo soudu i slovo naděje uprostřed zoufalství.
Boží vůle se děje navzdory přesvědčení, že nemá nic smysl, že se člověk musí spolehnout jen na sebe a nestarat se o druhé, aby se nevystavil nějakému riziku.
Bůh nechává narodit se do světa své slovo. Ježíš je ztělesněním Boží vůle, vstupuje do lidského neštěstí, lidské nespravedlnosti a přináší uzdravení.

Bereme-li si tedy do úst tuto prosbu, jako bychom
zároveň říkali:
ZDALEKA NE všechno co, se děje v tomto světě a co se přihodí nám, je Boží vůle.
- ale máme naději a odvahu - díky JK - že o
Boží vůli smíme prosit právě i tváří v tvář všemu,
co se tady na zemi děje - a s čím si tak často
nevíme rady.

Kdekdo a kdeco v životě se nám snaží diktovat - toto je má vůle. My ale můžeme odpovědět - ne tato vůle, ale Hospodine - tvá vůle se staň.
I když ve světě to vypadá tak, že vládnou ti, kteří zneužívají své postavení a mají hodně peněz. I když to ve světě vypadá špatně, můžeme svobodně prosit - Pane - tvá vůle se staň, děj se, stávej se - protože tvou vůlí je panství svobody, spravedlnosti, pravdy, milosrdenství, solidarity - a teprve z těchto věcí pramenící pokoj.

Když se modlíme - tvá vůle se staň - aktivizujeme také sami sebe.
Nutí nás to vykročit - podobně jako kdysi Abrahama nebo Mojžíše nebo všechny ty, kteří se nechali oslovit Ježíšem. Tvá vůle se staň - proti naší vlastní rezignovanosti, slabosti, svévoli, beznaději.

Tvá vůle se staň jako v nebi tak i na zemi. Země je přece místo, kde se dějí Boží činy. Na zemi se narodil Ježíš. Na zem směřuje naše modlení. Ne do výšin ducha, ale na zem. Prosíme, aby se Boží vůle děla v místech, kde je utrpení a bída - jak se o tom nakonec zpívá v té Rejchrtově písni.

A proto také bible - ta kniha příběhů o událostech naplněné Boží vůle - končí příběhem novém nebi - a nové zemi -
- kde už nebude ani nářek, ani bolest, ani žal - jen vůle toho, který všechno činí nové.


Heslo vylosované na nový rok 2016 zní: Jako když někoho utěšuje matka, tak vás budu těšit. (Izajáš 66,13) Tak to napsal prorok Izajáš.
Ten, kdo těší, je Hospodin.
Heslo roku 2016 z proroctví Izajášova zdůrazňuje jistotu, že Bůh nás nikdy neopouští. V beznadějné době zde hovoří s izraelským lidem a zjevuje svou spasitelskou tvář. Z jeho slov můžeme vnímat jistotu, která vzbuzuje důvěru. Ve společenství s izraelským lidem slyšíme jeho hlas a nacházíme v něm útěchu. A tak jako lidé v době proroka Izajáše, má Boží útěcha širokou platnost dodnes. Jako záruka míru a obnovy zasahuje do spolužití mezi lidmi či národy, které dnes stejně jako v oněch dobách jsou zmítány násilím a válkami, neklidem a vyhnanstvím. I v této době je Bůh přítomen, laskavý a utěšující- ten, který má sílu tento stav změnit.
Výhled na nový rok nám nabízí útěchu: Jako když někoho utěšuje matka, tak vás budu těšit.
Podle vize proroka je Bůh jako matka, která přináší útěchu.
Když člověk vidí malé dítě, je to pro něj zvláštní povzbuzení a útěcha, uvědomí si, že jeho trápení a starosti mají svůj konec, protože jsou tu druzí a na světě se přes všechny starosti rodí děti a tak svět zažívá tu milost, že ho ještě čeká budoucnost.

V letošním hesle Jednoty bratrské smíme zaslechnout tři poselství do příštího roku (autor: Mikuláš Vymětal):

1. Nebojte se a netrapte se přes míru, nový rok pro vás bude rokem útěchy. Bůh s vámi zamýšlí dobré a i příští rok 2016 pro vás bude i rokem radosti. Bůh vám chce být blízko jako matka malému dítěti a můžete ho potkat třeba v těch, kteří pro vás mají útěchu. 

2. Buďte v roce 2016 sami útěchou druhým. Starostí je na světě dost a dost - a když člověk vzhlédne od těch svých a utěšuje druhé, dostává se mu tím veliké cti, že plní Boží úkol v tomto světě, že se stává Božím nástrojem. 

3. Nebojte se přehodnocovat své představy o Pánu Bohu. Vždyť jsou to jen představy. Bůh se s námi někdy setkává ne v naší síle, ale právě v krizi a žalu, třeba tam, kde matka utěšuje své dítě.

Modlitba

Náš Pane, obracíme se k tobě s důvěrou, že tvoji vůli nejde zmařit, že tvé věrnosti a milosrdenství se nemůže nic postavit do cesty.

Žádné komentáře:

Okomentovat