úterý 3. září 2013

Jáchym Gondáš napsal inspirující článek o nemocnosti a zraněnosti těla Kristova


Ukázka:

ALMANACH
LETNICE 
Sborník článků českých baptistických teologů
Vydal: Sbor BJB na Topolce, 2013


NEMOCNÉ TĚLO — OHROŽENÍ CÍRKVE A KÁZEŇ. JAKO LÉČEBNÝ PROCES', str. 76
Ani svědecká oblast života .církve není uchráněna defektů. Nesvědčí ji zištnost, jejíž vinou se často mění v odpudivý duchovní kolonialismus. Nutnost nově promyslet a přeformulovat křesťanské pojetí svědec­tví je obzvláště zřetelná v baptistickém prostředí, kte­ré přijalo důraz na misii za jedno ze svých výrazných specifik. Svobodná církev nemůže vydávat svědectví o Kristu jinak, než svobodně.
A to jak v konkrétních formulačních podobách tohoto svědectví, tak v otázce jeho dopadu. Společenská i prostorová neohraničenost křesťanského svědectví, zachycená ve známém verši z knihy skutků,11 je až příliš často zaměňována za urputnou snahu vydojit ze světa maximum lidských zdrojů, která mnohem spíše upomíná na docela jiný biblický text.12 Misijní patos, projevující se v organi­zování gigantických kampaní a zejména v nepřetrži­té verbalizaci, svědčí o aktivistické neuróze. K vnitř­ním zákonitostem takto pokřiveného pojetí svědectví patří opakované vyvolávání špatného svědomí pro nedostatečnou „misijnost" církve a následné hektické hledání, inovování a cizelování všemožných misijních metod, obvykle zneužívajících dílčí poznatky marke­tingu, psychologie, sociologie a dalších sekulárních disciplín. Vedle této bující institucionalizované misij­ní aktiyity se postupně ztenčuje prostor pro osobní a společenstevní svědectví o Kristu. Obraz, který díky tomu církev získala, je děsivý a bohužel do značné míry odpovídá realitě.

11 „Dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupla budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku, až na sám konec země." Sk 1,8.

12 „Běda vám, zákonici a farizeové, pokrytci! Obcházíte moře
i zemi, abyste získali jednoho novověrce, a když ho získáte, učiníte z něho syna pekla, dvakrát horšího, než jste sami." Mt 23,15.


http://www.topolka.estranky.cz/clanky/aktuality/almanach-letnice-2013.html


Žádné komentáře:

Okomentovat