středa 21. ledna 2015

česko-arabský politolog Šádí Shanaah

Loni na jaře u nás udělala rozruch kniha Základy tauhídu, která nabádá muslimy, aby nenáviděli nemuslimské vlády. Co s tím?
Tu knihu jsem četl, je tam skutečně několik zarážejících věcí. Ovšem stejně zarážející je i to, že tak kniha vyšla už v roce 2012 a byla běžně k dostání v knihkupectvích. A teprve dva roky poté došlo k té pochybné razii v mešitě. Je opravdu velkým otazníkem, jaký byl pravý důvod této razie. Její autor je bezpochyby silně kontroverzní, řada zemí ho vůbec nepouští na své území, ale člověk by měl oddělovat autora a obsah konkrétní knihy. I přes jisté pasáže, kde vyvyšuje islám nad jiná náboženství, bych neřekl, že by naváděla k rasismu a xenofobii.
O čem tedy je?
Je to teologický výklad, v podstatě srovnání pojetí Boha v islámu, křesťanství a judaismu. Dochází k závěru, že islám je to pravé pojetí. Ale podobné tvrzení bychom v křesťanské nauce a judaismu našli jistě také. Je tam věta o tom, že muslimové v muslimských zemí, kde vlády vládnou podle importovaných ústav a kde se islámské právo dostalo na vedlejší kolej, by se měli pokusit to změnit a když to změnit nejde, tak by takovými vládami měli upřímně opovrhovat a nenávidět je. Mluví se tam ovšem o muslimských zemích, nikoliv o Evropě a je to otevřené výkladu, zda jen nenávidět systém, ve kterém žiji, nebo s tím něco aktivně dělat. Je spoustu anarchistů u nás, kteří také nenávidí kapitalistický systém, to není samo o sobě trestné. Kromě tohoto jednoho inkriminovaného odstavce jsou ostatní pasáže teologické a pro normální čtenáře asi ne příliš záživné.

Žádné komentáře:

Okomentovat