středa 28. prosince 2011

6. června 2010 BUĎTE RÁDI, ŽE JSTE VŠICHNI NULY!


První čtení
Sofoniáš 3:12 -13
druhé čtení
1 kor 1-26-31
 
Kázání
 Podívejte bratří, koho Bůh povolává. Podívejte se jak vypadáte, co jste zač. Říká apoštol.
Člověk chce totiž patřit do nějaké zajímavé skupiny lidí.
A říct si: Podívejte, mezi námi je ta a ta známá osobnost, čím je naše skupina důležitá pro společnost. Naše církev přece není parta nějakých budižkničemů.
Být součástí takové zajímavé skupiny lidí je přece určitá čest! Si asi říkali lidi v Korintském sboru.
Zvláštní, že přesně toto si asi o sobě mysleli farizeové, když pozorovali Ježíše a jeho učedníky. Řekli totiž:
J 7:47 Farizeové jim řekli: "I vy jste se dali svést? 48 Uvěřil v něj někdo z předních mužů či farizeů? 49 Jen tahle chátra, která nezná zákon - kletba na ně!"
Apoštol Pavel dřív taky stavěl na hodnotách, které slyšíme mezi řádky z úst farizeů. Ale od té doby, co se apoštol potkal s živým Bohem, své názory změnil.
A místo toho řekl:
podívejte se na sebe: nejste nijak moudří podle obvyklých zvyklostí, nevystudovali jste tu správnou školu, která by vás připravila na kariéru. Nenarodili jste se do žádné mocné rodiny, která by vám dala tu správnou výchozí pozici do života.
Z hlediska této společnosti jste nuly.
A jakoby dodal: buďte rádi, že jste nuly, protože jinak byste se chovali jako farizeové, protože už nyní ve svém mizerném postavení se tak vlastně chováte. Proč jsou mezi vámi sváry? Protože už si hrajete na rovnější mezi rovnými.
Proč jsou mezi vámi sváry? Protože se pořád ohlížíte na to, co o vás řeknou druzí.
Protože se před společností chcete blýsknout.

Ne, jenže vy jste opravdu nuly. A nesnažte se nikam šplhat, protože J zůstal pro společnost nulou až do smrti. Jako nula byl popraven.
Apoštol ve druhé kapitole popíše, že i on sám je nula.
(2:3 Přišel jsem k vám sláb, s velkou bázní a chvěním; 4 má řeč a mé kázání se neopíraly o vemlouvavá slova lidské moudrosti, ale prokazovaly se Duchem a mocí, 5 aby se tak vaše víra nezakládala na moudrosti lidské, ale na moci Boží )
Pavel chce zvěstovat, koho vlastně Bůh povolává, kdo má u Boha šanci na úspěch: To, co je v očích tohoto světa slabé. Ten, kdo v očích tohoto světa nic neznamená.
Ne ten, kdo má u druhých úspěch, protože něčeho dosáhl.
To je provokace – evangelium dnešního textu:
Bůh povolává, co je slabé a tak se nemusíte škrábat ve společenském měřítku nahoru, nemusíte být zoufalí a zotročení tím, co si o vás myslí společnost.

Jak by asi vypadala předvolební agitka za takovou partu lidí?
milí přátelé, volte naši stranu – zabýváme se jenom samými neefektními, nepopulárními věcmi. Všichni, kteří propadli v očích ostatních, najdou místo u nás. Zaručujeme vám, že uděláme vše pro to, abyste nebyli slavní, abyste neměli žádnou moc! Abyste neměli žádné mocenské páky pro prosazení vlastních názorů.
Naopak vyzdvihneme vaše slabosti! Náš úkol je nedostat se do parlamentu! Náš úkol je zahanbovat silné a mocné pomocí vaší slabosti! Protože věříme, že právě vaše slabost se líbí Bohu.
Věřte nám! Před mnoha staletími vyhlásil jeden prorok:
Isaiah 29:19 Pokorní se znovu budou radovat z Hospodina a nejubožejší z lidí budou jásat vstříc Svatému Izraele.
Zaručujeme vám, že budete nenávidění timto světem, že ničeho nedosáhnete. Ale věříme, že budete jásat, protože naleznete živého Boha.
To je divný volební program.
A teď skutečný nefalšovaný J-ův program vyhlášený na hoře:
Program JK, jak nám ho dochoval evangelista Mt zní:
Matouš 5:3  "Blaze chudým v duchu, neboť jejich je království nebeské.
4  Blaze těm, kdo pláčou, neboť oni budou potěšeni.
5  Blaze tichým, neboť oni dostanou zemi za dědictví.
6  Blaze těm, kdo hladovějí a žízní po spravedlnosti, neboť oni budou nasyceni.
7  Blaze milosrdným, neboť oni dojdou milosrdenství.
(...)
11  Blaze vám, když vás budou tupit a pronásledovat a lživě mluvit proti vám všecko zlé kvůli mně.
Bůh si vyvoluje podle Pavla to, co je slabé a odsouzené k zániku. Přesně takhle si J vybral své učedníky. Lidi bez špetky moci nebo postavení.
Protože 1 K 1:28 neurozené v očích světa a opovržené Bůh vyvolil, ano vyvolil to, co není, aby to, co jest, obrátil v nic -
Apoštol Pavel odsoudil všechny pokusy lidí následujících Krista – tedy: církve - být v očích tohoto světa mocnou organizací. Je vlastně dobře, že lidi se bojí mocné církve, jak je to v naší zemi tradiční, protože lidi tuší, že církev tu má být od toho, aby se moci stranila. Aby tím vystupovala naopak proti moci. Jak jinak může pomáhat, když bude se bude na moci podílet?
Pomáhající silná instituce je protimluv a iluze mnoha křesťanů (podle mého názoru). Mít hodně prostředků, abychom dosáhli na dobrou věc...

Pavel říká, že člověk se před Bohem naprosto nemá čím chlubit. Svou moudrostí? Svým bohatstvím?
Je tu jedna věc, kterou se člověk může chlubit.

1:30 Vy však jste z Boží moci v Kristu Ježíši; on se nám stal moudrostí od Boha, spravedlností, posvěcením a vykoupením,
Pavel chce říci. Dobře poslouchejte, co J dělal, protože na něm poznáte, co se Bohu líbí.
JK – nám totiž otevírá prostor. Pavel chce říci, že evangelium rozbíjí naše zaběhaná měřítka.
a najednou je tu místo pro MOUDROST LáSKY, které nezáleží na sobě, ale na druhých
- Najednou je tu místo, abychom se po Kristově příkladu ujali takové služby, kterou ostatní pokládají za zbytečnost (nemusíme se na ně ohlížet, na mínění většiny – jak to přesně opačně dělají strany v předvolebním boji)
Pavel chce ukázat, že evangelium rozbíjí obvyklé pojetí spravedlnosti - totiž že musíš ospravedlnit především sebe sama ať už v očích Božích či lidských -
- najednou máme dost místa, abychom přijali Boží spravedlnost - jako odpuštění i jako pobídku: jdi a nehřeš víc.

Najednou už nepotřebujeme vypadat svatě před druhými - protože jsme poznali, že není důležité, aby nás někdo pokládal za svaté -
- najednou můžeme mít oči i uši otevřené pro Boží posvěcení v Kristu -

Sami ze sebe se nemáte čím chlubit, protože nic nemáte: říká Pavel.
Proto je skutečná moudrost vždy srostlá s pokorou.

Poznání, že nemám nic, vede podle Pavla ke svobodě. A ta zase k odpuštění a k otevřenosti – k čistému srdci. Jinými slovy: k přijetí spásy.
Pavel říká, že jsme posvěcení v JK. Naším posvěcením je JK. Proto se svatost nikdy nestává našim vlastnictvím. Proto se touto svatostí nemůžeme chlubit. Nemůžeme se jí ani kochat. Není naše, stejně jako není naše vykoupení.
Kristus nám je vykoupením. Vykoupení je jeho věcí, my toto vykoupení smíme přijímat.
Proto se nemáme čím chlubit, jedině tím, že jsme nalezli Pána JK.
vždyť:
1 Korintským 1:31  `Kdo se chlubí, ať se chlubí v Pánu´.

Děkujeme Pane, že nám ukazuješ pravou moudrost, že moudrost tohoto světa zahanbuješ. Děkujeme ti, že jsi nás povolal jako chudé, nemoudré, slabé a všelijak kulhající.
Prosíme, dávej nám posilu, že tato podivná cesta má smysl, dej, aby slova apoštola Pavla pro nás byla povzbuzením a ne pohoršením.
Skrze JK, našeho Pána
Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat